enslde
Pon-Pet: 8:00 - 16:00
+386 40 754 996   |   +386 31 622 366   |  +43 664 465 1071                                       [email protected]
Verificiran
ISO 3834-2, EN 1090-2 EXC2
EN ISO 13614-1, DIN EN ISO 9606-1
Najboljši
V panogi
KATALOG
Povpraševanje

OCEANOGRAFSKA BOJA – VIDA

Oceanografsko bojo je leta 2008 naredila in postavila MANTA d.o.o. Trup je izdelan iz nerjavečega jekla debeline 6mm, njegov premer je 2,5 m. Na najvišji točki, ki je 5m nad površino vode, je pritrjen merilnik vetrov. Na morsko dno je boja zasidrana s tremi betonskimi bloki, s katerimi je povezana z verigami. Med verigami je kot 120. Sidrni bloki ležijo na globini približno 22m.

Na boji z imenom »Vida« so naslednji instrumenti: akustični 3D merilnik vetrov (Gill’s Instruments), Vaisala merilnik temperature zraka in vlažnosti na višini 3,5 m od površine morja, Seacat sonda podjetja Seabird za merjenje temperature in prevodnosti morske vode. Ta sonda, ki je pritrjena na trup boje, je v globini 3m. Njen sestavni del je tudi Wetlab fluorometer, ki meri koncentracijo klorofila a.

V trupu je tik pod zgornjim pokrovom postavljen merilnik pospeškov in naklonov boje (proizvod podjetja Xsens). Na morskem dnu leži tokomer AWAC podjetja Nortek, ki poleg tokov meri tudi površinske valove. Poleg njega je pritrjen še merilnik koncentracije raztopljenega kisika.

Boja Vida je opremljena s tremi nadzornimi kamerami, od katerih je ena namenjena prenosu slike z dveh metrov globine in je pritrjena na dnu trupa. Energijo za delovanje vseh sistemov zagotavljajo sončni paneli, vetrni generator in gorivna celica. Poleg že omenjenih merilnikov naklona in pospeškov, so v notranjosti trupa še naslednji elektronski sklopi:

• elektronika za krmiljenje energetskih naprav, svinčene baterije in gorivne celice

• elektronika za varnost v trupu boje Vide (senzor nadzora plina CO2 znotraj trupa, IR senzor odprtosti lopute, trije senzorji za merjenje nivoja morebitne vode na dnu trupa)

• elektronika za zajem podatkov in krmiljenje instrumentov

Vsi napajalni in signalni kabli med instrumenti nad trupom boje in elektroniko potekajo skozi bojin jambor. Kabli, ki povezujejo instrumente v morju z elektroniko v trupu Vide, so napeljani skozi »pipo« premera pribl. 30 cm. Pipa na enem koncu prebada dno trupa boje (od tam gredo kabli proti instrumentom), gre skozi trup, predre zgornjo površino trupa in se dvigne pribl. 1 m nad njega. V tej točki pipa zavije nazaj (navzdol) proti površini trupa. Tudi ta konec pipe prebada trup. Napeljava kablov skozi ta sistem zaščite onemogoča morebitne poškodbe ob privezovanju nepovabljenih obiskovalcev, kar se je v preteklosti večkrat zgodilo. 1 m višine zavoja pipe nad trupom onemogoča vdor vode v trup celo ob nagibu boje za 900. Tolikšen nagib pa se dejansko niti ne more zgoditi.

0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrnite se v trgovino